In deze laatste nieuwsbrief van 2023 lees je welke activiteiten we als vereniging hebben ondernomen om meer zichtbaar te zijn en waarmee we op dit moment bezig zijn. Veel leesplezier!
Eind oktober publiceerde onze gemeente haar geactualiseerde Woonvisie 2023 – 2027. Vanuit de oppositie kwam er commentaar: “Te vaag, te abstract met te weinig oog voor de huidige woningnood in de stad.” Wij snappen deze bezwaren. Maar de uitgangspunten staan niet ter discussie. En wij zijn daar bijzonder blij mee: de woonideeën van de gemeente over de bouw van woningen voor ouderen sluiten naadloos aan op onze eigen woonvisie en woonwensen:
Ook wij kiezen voor toekomstbestendige duurzame bouw, klimaat adaptief. We gaan voor een inclusieve woonvorm waarin ontmoeten, naar elkaar omkijken en elkaar bijstaan centraal staan zodat de vraag naar (onnodige) zorg verkleind kan worden. We kunnen wellicht gemeenschappelijke voorzieningen delen met de buurt waarin we gaan wonen. We zullen vast een behoorlijke bijdrage leveren aan het op gang komen van doorstroom via de vrijkomende gezinshuizen waarin veel van onze leden nu nog wonen. Het liefst kiezen we voor een bouwplan waarin naast koopwoningen ook sociale huurwoningen komen. Bovendien: we streven naar een lagere parkeernorm. Deelmobiliteit kan hieraan bijdragen.
De gemeente geeft in haar nieuwe woonvisie aan dat ‘samenwerking met initiatiefnemers en partners essentieel is voor het bouwen aan een vitaal Culemborg’(pg. 8).Daarnaast wil de gemeente experimenteren met ‘woonvormen waarbij vragers en dragers elkaar helpen’ (pg. 16) en benadrukt ze dat ‘de specifieke eisen van inwoners heel serieus moeten worden genomen vanwege gewenste doorstroming’(pg. 16).
Als initiatiefnemers van Gemeenschappelijk Wonen Culemborg gaan we graag in op deze uitnodiging tot samenwerking. En we willen daarbij gebruik maken van de mogelijkheden die de gemeente zegt te hebben als het gaat om ‘het sturen van het grondbeleid in bouwprojecten op het realiseren van onze(= gemeente) sociale en ruimtelijke doelen’(pg. 11). En van de invloed die de gemeente zegt te hebben via het bepalen van kaders over ‘waar gebouwd wordt, wat voor type woningen en via afspraken met KleurrijkWonen over sociale woningbouw’ (citaat geparafraseerd; pg. 8).We zijn ook blij met de mogelijkheid die de gemeente biedt om af te wijken van de 30/40/30 % bouwnorm als een te ontwikkelen bouwproject ‘zich qua voorzieningen en woonomgeving goed leent voor een specifieke doelgroep’(pg. 25).
Onze voorzitter Jeannette Dhondt hield op twee november een warm pleidooi voor onze plannen en wensen via de inspreekmogelijkheid tijdens de commissievergadering over de Woonvisie.
Na afloop was bij aanwezige raadsleden veel instemming te beluisteren en ook betrokkenheid. Veel gestelde vraag: wat hebben jullie nodig van de gemeente?
Jeannette tijdens de commissievergadering
Mutaties binnen de vereniging
Na de zomer hebben een aantal leden de vereniging verlaten. Soms was dit om persoonlijke redenen. Voor anderen was twijfel over de bouwperspectieven op afzienbare termijn het belangrijkste motief. Of de zorg over de hoeveelheid werk die een project als het onze met zich meebrengt. Per 1 januari 2024 zijn er 14 leden, koppels en alleengaanden, voldoende om onze plannen verder te brengen maar ook met ruimte voor nieuwe leden.
Het vertrek van een aantal leden en een evaluatie na de zomer heeft geleid tot aanpassingen in het bestuur en een herindeling van werkgroepen. We hebben nu vier actieve werkgroepen: de werkgroep Grond, de werkgroep Nieuwe Leden, de werkgroep Gezelligheid en de werkgroep Communicatie.
Op zoek naar een bouwlocatie binnen Culemborg
Het vinden van een geschikte bouwlocatie heeft voor ons de hoogste prioriteit. De werkgroep Grond houdt zich hier mee bezig. Het kan hierbij gaan om onbebouwde grond maar eventueel ook om transformatie van een bestaand gebouw dat leegkomt. Belangrijke criteria zijn daarbij de ligging nabij voorzieningen (openbaar vervoer, winkels) en de bouwmogelijkheden (minimaal 14, maximaal 30 woningen in maximaal twee, eventueel ten dele drie, bouwlagen met extra ruimte voor gezamenlijke voorzieningen zoals binnentuin en ontmoetingsruimte).
Dit soort locaties zijn echter schaars in Culemborg. Daardoor zijn we erg afhankelijk van de gemeente en van haar mogelijkheden om te sturen, om kaders te bepalen, ons te informeren over geschikte locaties en ons te ondersteunen bij de toepassing van regelgeving. Indien nodig vragen we hulp van BIEB (Bouwen In Eigen Beheer), een bureau dat gespecialiseerd is in de begeleiding van initiatiefgroepen als de onze.
De locaties waar we momenteel interesse voor hebben zijn gelegen nabij/in EVA Lanxmeer, de Beethovenlaan, Parijsch nabij Koopmansgildeplein, Voorkoop en de Honddijk.
Contacten met gemeente, politieke partijen en KleurrijkWonen
Onze vaste contactpersoon bij de gemeente is Marion Hoogheid, beleidsadviseur Wonen. Wij vergaderen op regelmatige basis met haar op het Stadskantoor. We kunnen bij haar terecht met vragen (zie ook de paragraaf hierboven), ze informeert ons en zoekt zaken uit.
Eind mei van dit jaar heeft ons bestuur een uitgebreide brief aan de wethouders Monica Wichgers en Mischa Peters gestuurd. In deze brief benoemen we – nog een keer – wat onze intenties zijn en hoe nauw deze aansluiten op visie en ambities van de gemeente. We maken tegelijkertijd duidelijk dat we voor realisering van onze plannen afhankelijk zijn van de gemeente omdat we niet kunnen concurreren met projectontwikkelaars. We vragen de wethouders daarom om support via een meer proactieve opstelling zoals inmiddels ook in veel andere gemeenten gebeurt. Zo vragen wij om geïnformeerd te worden over bouwgrond die beschikbaar komt of een te transformeren gebouw: waar moeten wij ons daarvoor melden en welke procedure geldt er dan. En ook: is de gemeente al bezig met een aanmeld- of selectieprocedure voor een bepaalde locatie vorm te geven? Op deze vragen willen we graag nog een antwoord krijgen.
In het voorjaar had ons bestuur een gesprek met raadsleden van Groen Links. De raadsleden onderkennen de problemen die wij ondervinden bij het realiseren van onze plannen en onderschrijven tegelijkertijd het grote maatschappelijk belang ervan. Zij zeggen toe in hun fractie te gaan bespreken hoe dit thema tijdens de behandeling van de nieuwe woonvisie in de Raad kan worden opgepakt. Ook met de fractie van de PvdA is contact geweest. Een raadslid van de VVD heeft Jeannette gewezen op haar recht om in te spreken over de woonvisie.
En in november zijn we op uitnodiging met zes leden aanwezig geweest tijdens een verkiezingsbijeenkomst van GroenLinks/PvdA over Wonen.
We deelden er onze ideeën, wensen en zorgen met Margreet de Boer, kandidaat Tweede Kamerlid en met Mujde Palavan, Statenlid Provincie Gelderland.
Verkiezingsbijeenkomst Wonen, GroenLinks/PvdA
Jeannette heeft sinds afgelopen zomer een aantal malen contact gehad met de heer Tjapko van Dalen, directeur bestuurder bij KleurrijkWonen, over de mogelijkheid om binnen een bouwproject van GWCulemborg zowel huur- als koopwoningen te realiseren. Bij KleurrijkWonen bestaat de bereidheid om, samen met ons, in de gaten te houden of zich ergens een geschikte mogelijkheid voordoet. In dat geval is er de wil om samen zo’n kans op te pakken.
Op 9 oktober zijn we naar een bijeenkomst geweest waar de gemeente uitleg gaf onder welke voorwaarden een bestaand (kantoor)pand kan worden getransformeerd naar woonruimte.
Presentatie van de vereniging in Culemborg
We vinden het belangrijk als GWCulemborg dat we zichtbaar zijn binnen onze stad. Daarom waren we op 17 mei met een kraam aanwezig op de Woonbeurs in het Huis van de Stad.
Deze beurs werd georganiseerd door de gemeente met als doel info te verzamelen over wat er leeft in Culemborg op het gebied van wonen.
Er is tijdens deze beurs veel gesproken met o.m. wethouders en mensen van de gemeente over hoe wij aankijken tegen woonvragen van hedendaagse ouderen.
GWCulemborg op de Woonbeurs, Huis van de Stad
Op 7 oktober waren we (voor de 2e keer) present op de Seniorenbeurs in de Grote of Barbara Kerk. Het was er gezellig druk, met veel belangstelling voor ons initiatief. Vierentwintig bezoekers gaven aan dat ze geïnformeerd willen blijven over onze activiteiten. Zij worden benaderd door de werkgroep Nieuwe Leden.
We zijn voornemens om in de tweede helft van januari een informatiebijeenkomst te organiseren voor mensen die geïnteresseerd zijn in onze woonplannen en mogelijk lid willen worden van onze vereniging.
Website
De beheerder van onze website heeft de site overgezet naar een andere server. Een goede gelegenheid om deze gebruiksvriendelijker en informatiever te maken. Daar wordt momenteel door de werkgroep Communicatie aan gewerkt. De informatie die staat op de huidige website is wél toegankelijk, de knoppen bovenaan functioneren.
Het opnieuw inrichten van de website wordt gedaan door Liesbeth Rosito. Liesbeth is geen lid van GWCulemborg maar toch bereid om met deze klus aan de slag te gaan. We zijn daar enorm blij mee!
Elkaar beter leren kennen
Gemeenschappelijk wonen betekent een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk om elkaar beter te leren kennen en goed te weten wat ieders ideeën en wensen zijn met betrekking tot deze vorm van wonen.
De werkgroep Gezelligheid organiseerde daarom op zaterdag 2 september een picknick annex zomerborrel in de Plantage.
Bijna iedereen was aanwezig en had gezorgd voor hapjes en drankjes. Het weer was prima, de sfeer geanimeerd en gemoedelijk.
Hapjes en drankjes bij een picknick in de Plantage
Andere activiteiten met hetzelfde doel waren excursies naar twee andere woongroepen:
op 20 mei een bezoek aan de woongroep Zeisterwerf in Zeist en op 26 juli een bezoek aan de Culemborgse woongroep Weversgildeplaats. Beide keren was een aanzienlijk deel van onze leden present. En beide keren was er ook een informele nazit in restaurant Una Volta.
Heel recent, op 13 december, organiseerden onze leden Tineke en Nicole in het Bolderhuis een ledenbijeenkomst waarbij aan de hand van verschillende thema’s werd gesproken over ieders ideeën en verwachtingen met betrekking tot gezamenlijk wonen.
Lid worden?
Ben je 55+ en heb je of jij met je partner interesse om lid te worden? Lees dan verder:
Wat vraagt het van je als je/jullie besluit(en) om lid te worden?
- De contributie bedraagt momenteel nog € 30 per kwartaal. Maar gegeven de prijsstijgingen van de afgelopen tijd zal deze wat verhoogd moeten worden.
- We zijn een vereniging die werkt volgens collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Dat betekent dat van ieder lid inzet wordt verwacht door deel te nemen aan een werkgroep of in een bestuursfunctie.
- Je neemt deel aan activiteiten als ledenvergaderingen en andere bijeenkomsten die we met elkaar organiseren.
Als je je (voorlopig) wilt aanmelden:
Stuur ons dan een mail met je/jullie volledige naam, telefoonnummer, adres en geboortejaar. We vinden het daarnaast fijn om van je te horen wat je motiveert om lid te worden.
Stuur de mail naar: de werkgroep Nieuwe Leden, via het emailadres: info@gwculemborg.nl.
Eén van de leden van deze werkgroep neemt dan contact met je op voor een nadere kennismaking.
Alleen interesse?
Het kan zijn dat je (nog) geen lid wilt worden maar wel belangstelling hebt voor wat we doen. Kijk dan op onze website: www.gwculemborg.nl. Deze zijn we momenteel aan het uitbreiden.
Daarnaast is er onze facebookpagina ‘Gemeenschappelijk Wonen Culemborg’. Dit is een besloten facebookpagina. Vraag om het lidmaatschap. En als je onze nieuwsbrieven wilt ontvangen, laat dat dan weten via de mail: info@gwculemborg.nl. Er zijn (nog) geen vaste tijden van verschijnen.
Wij wensen je fijne feestdagen en vooral ook een voorspoedig 2024!
En, wie weet, mogen we je in het nieuwe jaar verwelkomen bij onze vereniging!