Nieuwsbrief 8 – maart 2023

Deze nieuwsbrief is voor iedereen die interesse heeft in de ontwikkeling van ons project. Ook versturen we de nieuwsbrief naar personen en organisaties die voor ons waardevol zijn en die we graag laten delen in onze enthousiaste plannen. 

Concreet betekent dit dat de brief onder meer gaat naar beleidsadviseurs binnen de gemeente op het gebied van wonen en welzijn, naar raadsleden die dezelfde thema’s in hun portefeuille hebben en naar betreffende wethouders. Daarnaast naar mensen die nu nog geen lid willen worden maar die wél geïnformeerd willen blijven. 

Snelle groei vereniging

Inmiddels bestaat de Vereniging GW Culemborg ruim 2,5 jaar. Onze vorige nieuwsbrief dateert van mei 2022. Sinds die tijd hebben we een turbulente ontwikkeling doorgemaakt. Die begon het vorig najaar toen we ons presenteerden op de Seniorenbeurs in de Grote of Barbarakerk. Daar ontmoetten we veel interesse voor onze plannen: het realiseren van een complex van 14 tot 30 duurzaam gebouwde woningen in een toekomstbestendige woonomgeving waar moderne 55+ senioren elkaar kunnen ontmoeten en kunnen bijstaan. 

Het bracht ons er toe een informatieochtend te organiseren. Deze werd op 26 november gehouden in het Bolderhuis. Voorafgaand verscheen er op 22 november een verhaal over GW Culemborg in de Culemborgse Courant, een interview met Jeannette Dhondt en Bernard Welschen. De belangstelling voor

de info-ochtend was overweldigend. De Stand van GWCulemborg op de Seniorenbeurs, 8 oktober 2022 zaal was vol, voor een aantal geïnteresseerden was helaas geen plaats. Het leidde ertoe dat zich veel nieuwe leden aanmeldden en dat anderen aangaven belangstelling te hebben en op de hoog

Ook landelijk……

Wij denken dat deze snel groeiende interesse voor een project als het onze niet uit de lucht komt vallen. In de pers is  momenteel veel belangstelling voor gezamenlijk wonen van ouderen. Dat heeft er onder meer mee te maken dat steeds zichtbaarder wordt dat in Nederland de zorg voor en opvang van ouderen tekort gaat schieten. Ook senioren zelf realiseren zich dit steeds beter. De kans op vereenzaming wordt groter. Het roer moet om, ouderen moeten meer naar elkaar omkijken en elkaar ondersteunen. Dat kan alleen als er passende woningen worden gebouwd, geschikt voor gezamenlijkheid en aansluitend op de specifieke wensen en behoeften van huidige en toekomstige generaties ouderen.

Ook landelijke en regionale politici raken steeds meer doordrongen van het belang van dit thema. Ze begrijpen dat er voor hen een verantwoordelijkheid ligt als het gaat om het realiseren van basiscondities waardoor dit soort projecten daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Minister de Jonge past projecten voor geclusterd (zorg)wonen van ouderen (inclusief kleine particuliere initiatieven) in binnen zijn woningbouwplannen en de verschillende quota die daarbij horen. 

Contact met de gemeente en de politiek

In onze gemeente bestaat er vanuit de ambtelijke diensten en de politiek inmiddels interesse met en betrokkenheid bij onze woonplannen. Na de zomer komt een gemeentelijke woonvisie gereed waarin ook aandacht zal zijn voor CPO-bouwprojecten zoals het onze (CPO = Collectief Particulier Opdrachtgeverschap).

Informatieochtend op 26 december 2022 in het Bolderhuis

Culemborg verbreedt deze vraag en verwerkt er ook het thema ‘welzijn’ in, een ‘woon-zorgwelzijnsvisie’ dus. Deze verschijnt in het najaar. Het moet de grondslag worden voor afspraken tussen verschillende partijen binnen onze stad op het gebied van wonen, leefbaarheid, welzijn en zorg. Voor ons is deze visie belangrijk omdat de vorm van wonen waarvoor wij kiezen straks ook het vertrekpunt wordt voor leefbaarheid, zorg voor elkaar en welzijn. En – wie weet – ook het kader van waaruit wij een beroep op professionele zorg moeten gaan doen.

We hebben  inmiddels op geregelde basis contact met de gemeente. De betrokken ambtenaren tonen zich geïnteresseerd in CPO-projecten en denken met ons mee. Ook plaatselijke politieke partijen tonen steeds vaker interesse. 

Samenstelling ledenbestand

Momenteel bestaat onze groep uit 20 leden, dit zijn zowel stellen als alleengaanden. Zij willen zich nu al, nog voordat er een concreet bouwproject is, inzetten voor vormgeving en realisatie ervan.

Gezamenlijk is er op dit moment belangstelling voor 20 woningen, vooral voor koopwoningen maar ook voor (sociale) huurwoningen. 

De huidige leden zijn tussen de zevenenvijftig en de tachtig jaar oud. Daarbij is sprake van een evenwichtige leeftijdsspreiding en spreiding qua gender. De meeste leden komen uit Culemborg waardoor er een grote doorstroming op gang kan komen.

Naast de mensen die zich als lid hebben aangemeld is er een lijst van personen die momenteel nog geen lid willen worden maar wel op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen.

Aanpassing organisatie

De sterke groei van het ledenbestand vroeg om een nieuwe organisatie van de activiteiten binnen de vereniging. Daarnaast was het noodzakelijk om na te denken over een goede manier om tot besluiten te komen. Daar is de afgelopen maanden hard aan gewerkt.

De leden ontmoeten elkaar binnen de ALV, de Algemene Ledenvergadering. Afgesproken is dat deze tot aan de zomer één keer per zes weken zal worden gehouden. Er zijn een aantal werkgroepen geformeerd waarbinnen alle belangrijke werkzaamheden zullen worden uitgevoerd. In principe zijn alle leden van de vereniging actief binnen de werkgroepen. Indien nodig kunnen er later werkgroepen bijkomen.

De werkgroep ‘Grond en bouwen’ houdt zich bezig met het zoeken naar een geschikte bouwlocatie met straks aansluitend de voorbereidende werkzaamheden voorafgaand aan de bouw en later de begeleiding van het bouwproces.

De werkgroep ‘Nieuwe Leden’ houdt zich vooral bezig met kennismakingsgesprekken met mensen die geïnteresseerd zijn in de vereniging en overwegen om lid te worden. In principe wordt op dit moment nog iedereen geaccepteerd die onze woonvisie en statuten onderschrijft. Op termijn gaat deze werkgroep zich ook bezighouden met het vaststellen van criteria die ertoe moeten bijdragen dat de samenstelling van het ledenbestand van de vereniging voldoende evenwichtig en heterogeen blijft.   De werkgroep ‘Gezelligheid’ zorgt ervoor dat leden ook op informele wijze met elkaar kennis maken zodat er een vorm van gemeenschappelijkheid gaat groeien. Ze verzorgt het informele deel van de ledenvergaderingen en organiseert uitjes of excursies. Bovendien denkt ze alvast vooruit over bouw- en inrichtingswensen m.b.t. gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes.

De werkgroep ‘Communicatie’ zorgt voor de (technische) condities waardoor het contact tussen leden, werkgroepen en bestuur goed verloopt. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de informatievoorziening rond het voortgangsproces naar de leden en richting stakeholders en andere geïnteresseerden buiten de vereniging. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het intranet. Daar komt alle informatie te staan die voor leden belangrijk is. Ook wordt door deze werkgroep de  nieuwsbrief verzorgd. 

Wat betreft de manier om tot besluiten te komen, hebben de leden gekozen voor de consent methode. Deze methode is erop gericht dat besluiten worden genomen waar geen van de aanwezigen nog overwegende, beargumenteerde bezwaren tegen heeft. Daarmee worden besluiten gedragen door alle leden en wordt het streven naar gemeenschappelijkheid binnen de vereniging gestimuleerd.

Bestuurssamenstelling

Het bestuur is sinds de ALV van 23 februari 2023 als volgt samengesteld: 

Jeannette Dhondt voorzitter; mailadres: voorzitter@gwculemborg.nl

Theo Noij secretaris; mailadres: secretaris@gwculemborg.nl

Riky ten Berge penningmeester; mailadres: penningmeester@gwculemborg.nl Het algemene mailadres van de vereniging is: info@gwculemborg.nl

Tijdens de laatste ledenvergadering namen we afscheid van Miha Fuderer als bestuurslid. Miha heeft zich van het begin af aan enorm ingezet voor de belangen van de vereniging, ook nog gedurende de tijd nadat hij zelf in Bunnik in een andere woongroep was gaan wonen. Hij krijgt daarvoor veel dank.

Mogelijke bouwlocaties

Het vinden van een geschikte bouwlocatie heeft

momenteel absolute prioriteit voor onze vereniging. Afscheid van Miha Fuderer tijdens de ALV van 23 februari De werkgroep ‘Grond en Bouwen’ en ook het bestuur zijn er druk mee. Het is het belangrijkste aandachtspunt in de contacten met de gemeente. Andere leden zijn soms actief betrokken en komen met suggesties.  

In Culemborg is geschikte bouwgrond echter schaars. Daarom stellen we ons als vereniging ook de vraag in hoeverre bestaande gebouwen die leegkomen door transformatie voor ons als locatie geschikt kunnen zijn: wat zijn de minimumeisen waaraan zo’n gebouw moet voldoen. We zijn daar nog niet uit.  

Een complicerende factor kan zijn dat gemeenten sinds kort te maken hebben met het zg. ‘Didamarrest’. Dit arrest houdt in dat een gemeente een eigen stuk grond niet één-op-één mag verkopen tenzij ze zeker weet dat niemand anders het stuk kan of wil kopen. Ook andere partijen moeten de kans op koop krijgen. De gemeente mag echter wél voorwaarden en kaders aangeven. We zijn bezig om uit te zoeken hoe andere gemeenten en andere woongroepen-in-spé met dit arrest omgaan. 

Mogelijke locaties:: 

De Houtvijver: in alle opzichten voor ons heel aantrekkelijk. Bovendien laten de bewoners van de Vijverstraat weten dat ze ons graag als buren willen hebben. Echter is onduidelijk wat de perspectieven zijn als het gaat om beschikbaarheid van de grond. Dat ligt complex. Naast de gemeente zijn er nog twee grondeigenaren. 

De Jan van Riebeeckstraat: zouden we ook geschikt vinden maar lijkt vooralsnog geen perspectief te hebben. Woniumkwartier, een CPO-project voor starters, heeft afspraken met de gemeente om hier starterswoningen te bouwen in samenwerking met Kleurrijk Wonen. Bovendien is het terrein maar in beperkte mate beschikbaar voor woningbouw vanwege regelgeving over de molenbiotoop (nabijgelegen molen Johanna). Woniumkwartier voert momenteel een haalbaarheidsstudie uit voor haar project. De afronding daarvan staat gepland voor april-mei. 

Voorkoop, de terreinen van eertijds de basisscholen KWA, Kaardebol en de Vrijstadhal (sporthal): heel geschikt, echter relatief verder afgelegen van station en stadscentrum. De gemeente wil op deze drie terreinen prioriteit geven aan voorkomen van hittestress en waterberging. Nog weinig concrete plannen. We zouden daar graag zelf het initiatief in nemen.  

Stationsgebied: de bouw hier gaat nog een tijd duren. Dat wordt wat ons betreft te lang wachten. Dokter Hockesingel: lijkt als optie te vervallen omdat daarbij ook de verkeerssituatie rond  de Weidsteeg moet worden meegenomen en dat heeft wat de gemeente betreft nog geen prioriteit. De Voorzieningenstrook aan de Prijsseweg nabij het Koopmansgildeplein: deze strook zal waarschijnlijk te zijner tijd op de markt worden aangeboden, wellicht een mogelijkheid voor ons. De CV Parijsch en de gemeente houden ons op de hoogte. 

Een aantal andere opties die in het laatste gesprek met de gemeente ook nog de revue passeren:  De Mariakroon aan de Ridderstraat en de moskee daar tegenover: moeten onderzocht worden; mogelijk kostbare renovaties. Waarschijnlijk weinig parkeermogelijkheden en (zeer) beperkte ruimte voor een binnentuin. 

De RK. Barbarakerk: moet ook nog onderzocht worden. Waarschijnlijk ook hier weinig extra buitenruimte. 

Ook huurappartementen?

In onze woonvisie gaan we uit van een mix van koopwoningen en (sociale) huurwoningen. Een aantal van onze leden heeft belangstelling voor een huurwoning. Eventueel zouden enkele huurwoningen beschikbaar kunnen komen voor kwetsbare groeperingen. Voor de bouw van sociale huurwoningen moeten we samenwerken met de woningbouwvereniging. Gesprekken in het verleden met Kleurrijk Wonen leverden echter niets op. We blijven proberen Kleurrijk Wonen te enthousiasmeren.  

Begeleiding BIEB: hoe zit het met de kosten?

Wij worden bij de ontwikkeling van onze plannen professioneel begeleid door Ilse Schuts van het adviesbureau BIEB (Bouwen IN Eigen Beheer). 

Tijdens de ALV van 13 januari gaf Ilse voor de leden een uiteenzetting over de verschillende fasen van ons project en hoe of het zit met de kosten waar we mee te maken krijgen. Het betreft drie soorten kosten: voor de grond, voor de bouw en ontwikkelkosten. Uitgangspunt: investeringen in het begin zo laag mogelijk houden en laten meegroeien met de slaagkansen van het project.

Vooralsnog gaat het nu eerst om de verwerving van grond/een gebouw. Als daar kijk op is en de gemeente heeft een intentieverklaring afgegeven, volgt aansluitend een haalbaarheidsonderzoek: is ons plan op deze grond/in dit gebouw te realiseren? Zo’n onderzoek is subsidiabel. Pas als dit positief uitpakt en de bouw door kan gaan, komen er echte kosten. Zo zal er voor koopappartementen voordat er hypotheken verstrekt kunnen worden, al een voorfinanciering van ongeveer € 18.000 per woning nodig zijn (ca. 60% van de ontwikkelkosten). Deze gebeurt meestal uit eigen middelen of uit een voorfinanciering. 

Kennismakingsbijeenkomst nieuwe leden op 21 december 2022 in het Rondeel 

( Ouderenwoongroep Het Kwarteel)

Reacties

We doen het verzoek aan alle lezers van deze nieuwsbrief om suggesties, connecties of ervaringen die gaan over het verwerven van grond of van een geschikt gebouw met ons te delen. Tips of  opmerkingen kunt u mailen naar: info@gwculemborg.nl. Ook andere reacties zijn heel welkom. Dank!

Lid worden

Als u vragen heeft over onze activiteiten of als u overweegt om lid te worden van onze vereniging, neem dan vrijblijvend contact via info@gwculemborg.nl. De werkgroep ‘nieuwe leden’ neemt dan contact met u op.  

Het lidmaatschap bedraagt € 30 per kwartaal per te ontwikkelen wooneenheid. Van dit bedrag worden de lopende kosten betaald. 

Mocht u (nog) geen lid willen worden maar wilt u wél graag op de hoogte gehouden worden van de ontwikkeling van ons woonproject, mail dan naar: info@gwculemborg.nl.  

Verwijzingen

Voor meer informatie over onze vereniging en de voortgang van onze plannen kunt u ook terecht op:

  • onze facebookpagina Gemeenschappelijk Wonen Culemborg’. U kunt hier lid van worden. Met enige regelmaat wordt er informatie gedeeld.
  • onze websitewww.gwculemborg.nl. U vindt hier onder meer onze woonvisie en statuten.

Daarnaast vindt u er meer informatie voor als u lid wilt worden.

Indien u meer algemeen geïnteresseerd bent in gezamenlijk wonen voor ouderen dan kunt u bijvoorbeeld terecht op: